شواهد حاکی از آن است که عربستان سعودی در برقراری این روابط مجدد دوستانه به مبانجیگری دولت چین پیش قدم شده ، با این حال دولتمردان ایران نیز نسبت به فرصت طلایی به دست آمده جهت نزدیکی و رفع مناقشات اجتماعی– سیاسی با همسایه جنوبی خود اشتیاق زائد الوصفی از خود نشان داده اند.
روابط مجدد دوستانه و دیپلماتیک با عربستان سعودی در چند محور حایز اهمیت می باشد. شاید بزرگترین خصوصیت مثبت رابطه حسنه با همسایه جنوبی ، جلب نظر کشورهای اسلامی حاشیه خلیج فارس به واسطه نفوذ عربستان سعودی بعنوان یکی از تاثیرگذارترین اعضای موثر شورای همکاری خلیج فارس بوده باشد.
نظر مثبت و حتی بی طرف سعودی از حجم تنش کشورهایی چون عمارات و بحرین با ایران خواهد کاست تا آنجا که شاید به نوعی بتوان گفت طی این مراودات سیاسی ، اجماع منطقه ای منفی کشورهای اسلامی علیه موضع گیری ها و مناسبات سیاسی – فرهنگی ایران شکسته خواهد شد و ایشان خواه نا خواه سیاست خارجی ملایم تری نسبت به همسایه شمالی خود اتخاذ خواهند نمود .
از سوی دیگر عادی سازی روابط دیپلماتیک و ارتباط مستمر و سازنده با عربستان سعودی میتواند بعنوان عامل ضربه گیر از تحرکات و تشنجات ساخته و پرداخته کشورهایی نظیر اسرائیل و ایالات متحده نیز جلوگیری بعمل بیاورد .
همچنین میتوان عدم تحریک حاکمان حال حاضر افغانستان توسط دولت عربستان بعنوان حامی بزرگ مالی و عقیدتی شبکه حقانی و نیز آسودگی خاطر ایران از عدم تعرض طالبان به مرزهای زمینی مشترک را از دیگر جمله منافع مثبت این ارتباط سازنده نام برد.
- نویسنده : حامد مرادمند جلالی
Monday, 9 December , 2024