مدیرکل شیلات گیلان گفت: امسال ۴ تن خاویار در گیلان تولید شد که نسبت به سال گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته است.

عظیم مدبری شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از ابتدای فصل صید امسال تاکنون توسط ۴ هزار صیاد در قالب ۴۹ شرکت تعاونی پره ۹۵۰ تن از انواع ماهیان استخوانی صید شده است.

مدیرکل شیلات استان گیلان عنوان داشت: ۳۷ درصد صید مربوط به ماهی سفید، ۵۹ درصد ماهی کفال و ۴ درصد سایر گونه‌ها را در برمی‌گیرد؛ ارزش اقتصادی این میزان صید ۷۲۵ میلیارد ریال است.

مدیرکل شیلات استان گیلان ابراز داشت: پیش بینی می شود با توجه به شرایط جوی که از ۱۵ اسنفند به بعد ایجاد می‌شود به ۲ هزار تن صید پیش بینی شده برای امسال برسیم.

مدبری خاطرنشان کرد: یکی از برنامه‌های استراتژیک سازمان شیلات و اداره‌کل شیلات گیلان حفظ و بازسازی ذخایر بوده و این امر در گیلان به ۲ روش تکثیر طبیعی و تکثیر مصنوع اجرایی می‌شود.

مدیرکل شیلات استان گیلان ابراز داشت: در بحث تکثیر مصنوعی سالانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون قطعه  ازانواع بچه هاهی‌های خاویاری در دریای خزر و رودخانه‌های منتهی به آن رهاسازی می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: تکثیر طبیعی با مشارکت جامعه صیادی در جایگاه‌های صید پره صیادان صورت گرفته و ۱۰ تا ۱۵ میلیون بچه ماهی رهاسازی می‌شود.

مدبری گفت: امسال ۱۷۵ میلیون قطعه از بچه ماهی‌های استخوانی و خاویاری در رودخانه‌های منتهی به دریای خرز با هدف بازسازی ذخایر، کمک به سبد صید صیادان و افزایش درآمد خانوار جامعه صیادی رهاسازی شد که نسبت به سال گذشته  ۳۰ درصد افزایش ایجاد شده است.

مدیرکل شیلات گیلان عنوان داشت: براساس تحقیقات میزان بازماندگی بچه ماهی‌های رهاسازی شده در بسترها ۹۰ درصد بوده و در داخل دریا حدود ۸ درصد بازماندگی دارند.

مدبری تصریح کرد: یکی از رویکردهای اساسی شیلات پرورش ماهیان خاویاری بوده و گیلان در این زمینه جزو استان‌های پیش‌رو است از ۱۲۶ مزرعه ماهیان خاویاری در کشور ۵۵ مزرعه به گیلان اختصاص دارد.

مدیرکل شیلات استان گیلان خاطرنشان کرد: استان گیلان از نظر تولید و تکثیر بچه ماهیان خاویاری گیلات دارای رتبه نخست بوده و علاوه بر تأمین نیازهای استان تولیدکننده ماهیلان خاویاری برای رفع نیازها در سطح کشور نیز است.

مدبری با بیان اینکه استان گیلان رتبه دوم پرورش ماهیان خاویاری در سطح کشور را دارد عنوان داشت: امسال  ۴ تن خاویار در گیلان تولید شد که نسبت به سال گذشته ۸۰ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: با وجود رتبه نخست گیلان در تعداد مزرعه‌های تولید ماهیان خاویاری اما در عرصه تولید رتبه دوم را داریم و دلیل آن این است که تعدادی از مزارع مزرعه‌های خرد و در قالب اشتغال خانگی هستند.

مدبری گفت: گیلان دارای حدود ۵ هزار و ۳۰۰ مزرعه تولید ماهیان  گرمابی بوده و در این حوزه رتبه نخست در سطح کشور راد دارد؛ میزان تولید ماهیان گرمابی ۴۵ هزار تن بوده و رتبه دوم به استان گیلان اختصاص یافته است.

وی اظهار داشت: در بخش تولید بچه ماهیان گرمابی گیلان با ۶ مزرعه تکثیر ماهیان گرمابی دارای رتبه دوم در کشور است؛ استان گیلان در بحث ماهان زینتی با تولید  ۲۵ الی ۳۰ تن ماهی زینتی در جایگاه نخست قرار دارد.

وی اضافه کرد: با توجه به محدودیت منابع آب شیرین و اراضی پرورش ماهی در قفس توسعه یافته پیش بینی‌های انجام شده حاکی از تولید  حدود ۷۵ هزار و ۵۰۰ تن ماهی در حوزه سواحل دریای خزر است.

مدبری با بیان اینکه پرورش ماهی در قفس در قالب ۷ سایت پشتیبانی و ۱۲ زون دریایی پیش بینی شده گفت:  در حال حاضر ۲ مزرعه در سطح استان و ۱۲ قفس در دریا مستقر بوده و به پرورش ماهی در قفس می‌پردازند.

مدیرکل شیلات گیلان عنوان داشت: میزان تولید در فصل صید گذشته با افزایش ۳ برابری به ۱۵۰ تن رسید و بنابر این است که در سال ۱۴۰۰ به میزان هزار تن دست پیدا کنیم.

مدبری بیان کرد: ایجاد یک مزرعه ۵۰۰ تنی براساس تعرفه‌های سال ۹۹ به ۲۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد که ۱۳ میلیارد برای ساخت قفس و تجهیزات و ۷ میلیارد تومان نیز برای هزینه‌های جاری است.

مدیرکل شیلات استان گیلان خاطرنشان کرد: با بیان اینکه میزان آورده این سرمایه ۴ میلیارد است گفت: مابقی مبلغ در قالب تسهیلاتی بانکی با هماهنگی با بانک‌های عامل به متقاضیان پرداخت می‌شود.

وی با بیان اینکه شیلات در گیلان قدمت ۱۵۰ ساله داشته و شیلات کیاشهر نیز در این راستا از قدمت زیادی برخوردار است گفت: در سال ۸۴ با تغییر ساختار شرکت سهامی شیلات و ایجاد سازمان شیلات ایران تمامی وظایف تصدی‌گری شیلات به شرکت مادر تخصصی وزارت جهاد کشاورزی منتقل شد.

مدبری اظهار داشت: در همین راستا شیلات کیاشهر به عنوان مدیریت ماهیان خاویاری در استان مطرح شد و این مدیریت زیر نظر شرکت مادر تخصصی وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌شود.

وی در انتها گفت: اکنون مجموعه ساختمان‌های قدیمی شیلات کیاشهر در قالب شهر موزه ملی شیلات ماهیان خاویاری با همکاری اداره‌کل میراث فرهنگی به موزه گردشگری، تفریحی و آموزشی تبدیل می‌شود.

  • منبع خبر : خبرگزاری تسنیم