در حالی که مردم و کسب‌وکارهای فعال در فضای مجازی گمان می‌کردند مطالبه‌گری هفته‌های اخیر آنها در رابطه با طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به سرانجام رسیده‌، مجلس نشان داد که خواست ملت در خانه ملت نیز می‌تواند مورد بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گیرد و بررسی طرح صیانت در تاریک‌خانه کمیسیون، خارج از صحن علنی مجلس و به‌ روشی غیرشفاف بررسی خواهد شد.

صبح امروز(سه‌شنبه ۱۹ مردادماه) نمایندگان مجلس در یک جلسه غیرعلنی به «لغو بررسی طرح صیانت براساس اصل ۸۵» رأی دادند، اما ساعاتی بعد در جلسه علنی، رأی خود را پس گرفتند. آنچه در مجلس شورای اسلامی رخ داد، مربوط به تقاضای گروهی از نمایندگان در مورد لغو رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در کمیسیسون فرهنگی بود.

بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی، مجلس در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند؛ در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.

با این حال به‌دلیل اینکه فضای مجازی، تنها مساله فرهنگی نیست و از بُعد اجتماعی و اقتصادی نیز قابل بررسی است، بسیاری از فعالان حوزه‌های اجتماعی و اقتصادی در هفته‌های اخیر علاوه بر طرح، به شیوه بررسی آن نیز اعتراض کردند و بخشی از نمایندگان نیز با این اعتراض مردمی و فعالان اجتماعی و صنفی همسو شدند.

درخواست نمایندگان برای بررسی طرح صیانت در صحن علنی
مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس و یکی از مخالفان شیوه بررسی و تصویب این طرح چند روز پیش تقاضای لغو اصل هشتاد و پنجی شدن آن را با امضای بیش از ۲۰ نماینده به هیأت رئیسه مجلس داده بود. براساس این درخواست با توجه به اینکه رأی‌گیری برای بررسی این طرح ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی زمانی انجام شد که پس از وقت استراحت مجلس بود و از آنجایی که معمولاً بلافاصله پس از وقت استراحت طرحی برای رأی‌گیری مطرح نمی‌شود، بنابراین تعدادی از نمایندگان در صحن علنی حضور نداشتند و اصل هشتاد و پنجی شدن آن فقط ۱۲۱ رای آورده که به نظر می‌رسد نظر اکثریت مجلس نیست.

به عقیده توانگر، این طرح به اعتماد بین مردم و نظام کمکی نمی‌کند و حتی پاسخگوی منویات رهبری هم نیست. در این طرح نه تنها به توسعه و بومی‌سازی پلت‌فرم‌های داخلی کمک نشده بلکه برای کاربران و کسب و کارها نیز محدودیت‌ها و موانعی در نظر گرفته شده است. امروز بسیاری از زمینه فناوری اطلاعات دچار تحریم‌های ظالمانه هستند و این طرح تحریم‌ها را تشدید می‌کند. مجلسی که شعار بهبود معیشت و کرامت مردم را داده، چرا با تصویب این طرح به دنبال ایجاد نگرانی و دردسرسازی برای مردم است؟

پس از آن در جلسه غیرعلنی امروز مجلس درباره این طرح رأی گیری شد که نمایندگان با ۱۴۴ رأی موافق و ۱۱۱ رای مخالف با لغو بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت کردند. بر اساس رأی نمایندگان در جلسه غیر علنی، لغو رسیدگی به طرح حمایت از کاربران در فضای مجازی در کمیسیون مشترک نیاز به رای مجلس در جلسه علنی دارد و  این طرح باید بار دیگر در جلسه علنی مجلس به رأی گذاشته شود.

با این حال، عمر این تصمیم‌، تنها چند ساعت بود و نتیجه رأی‌گیری در جلسه علنی در تضاد با خبرهای امیدوارکننده ابتدای روز بود.

جای خالی شفافیت آرا
در جلسه علنی امروز مجلس بار دیگر درباره این طرح رأی‌گیری شد که نمایندگان با ۱۳۰ رأی موافق و ۱۲۱ رأی مخالف با لغو بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت نکردند و در نهایت سرنوشت طرح صیانت به بررسی در کمیسیون فرهنگی ختم شد.
 

در حالی مجلس در چند ساعت رای خود را تغییر داد که کاربران فضای مجازی با امضای نامه‌ای خطاب به رئیس مجلس، به کارزار «مخالفت با طرح‌های محدودکننده اینترنت بین‌المللی و فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی» پیوسته‌اند و تا زمان تنظیم این گزارش، بیش از ۹۴۰ هزار نفر آن را امضا کرده‌اند، اما به‌نظر می‌رسد خواست ملت در مجلسی که طرح شفافیت آرای نمایندگان در آن به‌تصویب نمی‌رسد، در اولویت قرار ندارد.

  • منبع خبر : ایرنا