وزیر نفت با حضور در نمایشگاه رویداد ملی روایت پیشرفت در مشهد از تازه‌ترین دستاوردهای شرکت‌های مستقر در این نمایشگاه بازدید کرد.

به گزارش پایگاه خبری مرجع آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، جواد اوجی عصر روز پنجشنبه (۱۹ بهمن‌ماه) از دومین نمایشگاه روایت پیشرفت در مشهد بازدید کرد.

وزیر نفت با اشاره به اینکه این نمایشگاه به‌منظور بازتاب دستاوردهای دولت سیزدهم برگزار شده است، تصریح کرد: در این نمایشگاه، طلاب روایت دستاوردهای دولت را در بخش‌های مختلف تنظیم کردند.

وی با بیان اینکه در طول دوران کاری خود از نمایشگاه‌های زیادی بازدید کردم، ادامه داد: نمایشگاه روایت پیشرفت، یکی از نمایشگاه‌های تخصصی در حوزه صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی است که به تصویر کشیده شده است.

وزیر نفت تأکید کرد: در این نمایشگاه، دستاوردهایی که در دولت مردمی با توسل به ائمه و با تخصص کارشناسان به دست آمده، در معرض دید مردم گذاشته شده است.

اوجی با قدردانی از برگزارکنندگان این نمایشگاه گفت: اطلاع‌رسانی دستاورهای دولت برای مردم ایجاد امید به ویژه جوانان را به‌دنبال خواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه در بخش‌های مختلف صنعت نفت خودکفا هستیم، افزود: امروز در صنعت نفت در همه بخش‌های این حوزه خودکفا هستیم و وجود شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگانی که کار می‌کنند موئد این ادعا است.

وزیر نفت ادامه داد: در این دولت فعالیت‌های جدی انجام شده و از مهمترین موارد استفاده بهینه از توان شرکت‌های دانش‌بنیان است.

اوجی تصریح کرد: در مجموعه وزارت نفت در آغاز کار دولت، ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان در وزارت نفت فعال بود و امروز بیش از ۶۵۰ شرکت در مجموعه وزارت نفت کار می‌کنند.

وی گفت: ۲۰۰ قلم کالای راهبردی که مورد نیاز صنعت نفت بوده و پیش از این از طریق واردات تامین می‌شد، اکنون با تکیه بر توان سازندگان داخلی ساخته می‌شود.

اجرای۵۰ طرح تازه نفت و گاز به ارزش ۴۸ میلیارد دلار

اوجی اظهار کرد: در دولت سیزدهم فعالیت‌ها در صنعت نفت شتاب بالایی گرفته است.

وی ادامه داد: صنعت نفت و گاز کشور، پیش از انقلاب به طور کامل وابسته بود و همه کارهای آن در دست کارشناسان خارجی قرار داشت و آنها هر چه اراده می‌کردند، تولید و صادر می‌شد. در واقع صنعت نفت پیش از انقلاب تنها به تولید و صادرات خلاصه شده بود.

وزیر نفت با بیان اینکه پیش از انقلاب اسلامی تنها یک پتروشیمی در کشور وجود داشت، گفت: توسعه گازرسانی نیز انجام نشده بود و فقط پالایشگاه گاز بیدبلند به‌عنوان تنها پالایشگاه گاز کشور با ظرفیت تولید۲۲ میلیون متر مکعب در روز فعالیت می‌کرد.

اوجی با تأکید بر اینکه با وجود برخی ادعاها اما تولید نفت ایران پیش از انقلاب هیچ‌گاه ۷ میلیون بشکه در روز نبود، افزود: با وجود میدان‌های نفتی پرفشار، تولید به عدد ۵.۵ میلیون بشکه در روز نیز نمی‌رسید.

عرضه ۱۴ میلیارد دلار ارز پتروشیمی در سامانه نیما

وی با بیان اینکه به همت متخصصان این صنعت امروز شاهد تولید بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز در ۲۳ پالایشگاه گازی هستیم، تصریح کرد: اکنون ۱۰ پالایشگاه نفتی و بیش از ۷۰ مجتمع پتروشیمی در کشور فعالیت می‌کنند و پارسال ۱۴ میلیارد دلار از محل صادرات محصولات پتروشیمی در سامانه نیما عرضه شد.

وزیر نفت با اشاره به اینکه اکنون تولید نفت کشور ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در روز است، اعلام کرد: این در حالی است که هیچ مستشار خارجی در صنعت نفت ایران حضور ندارد و در این صنعت چه در بخش بالادست توسعه میدان‌های نفت و گاز و چه در پایین‌دست آن در ساخت پالایشگاه و پتروشیمی به خودکفایی رسیده‌ایم.

اوجی تاکید کرد: تنها در عسلویه در تولید گاز و ساخت مجتمع‌های پتروشیمی، تاکنون بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام شده و این منطقه به قطب انرژی کشور تبدیل شده است و بیش از ۷۰ درصد گاز کشور از این میدان مشترک تأمین می‌شود.

وی افزود: اکنون سقف تولید گاز ایران از قطر بیشتر است و عمده بخش گاز در بخش صنعت، نیروگاه‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی تبدیل به ارزش افزوده می‌شود.

تولید انواع گرید پتروشیمی در کشور

وزیر نفت با تاکید بر اینکه یکی از مراکز مهم در فناوری‌های سطح بالا در کشور، مجتمع‌های پتروشیمی هستند، ادامه داد: همه گریدها و محصولات پتروشیمی امروز در ۷۰ مجتمع کشور تولید می‌شود و از ۹۵ کاتالیست مورد نیاز در صنعت پتروشیمی و پالایش ایران،۹۲ کاتالیست در کشور تولید می‌شود.

اوجی تصریح کرد: افزون بر خودکفایی در صنعت نفت، صدور خدمات فنی و مهندسی نیز از کشور انجام می‌شود و تنها در یک پالایشگاه در ونزوئلا با  ورود متخصصان ایرانی بازسازی و نوسازی آغاز شد.

وی با اشاره به اینکه هیچ کجای دنیا تحریم‌ها مانند تحریم‌های ایران نیست، گفت: با وجود همین تحریم‌ها صنعت نفت ایران به خودکفایی رسیده است.

وزیر نفت با اشاره به اینکه زمانی که تحریم‌های نفتی ونزوئلا آغاز شد همه کارشناسان نفتی در آن صنعت آمریکایی بودند، افزود: این در حالی است که ونزوئلا با دارا بودن ۳۳۰ میلیارد بشکه نفت، بیشترین ذخایر نفتی دنیا را دارد.

احیای ظرفیت پالایشی ونزوئلا با صدور خدمات فنی و مهندسی ایران

اوجی با بیان اینکه وقتی مستشاران آمریکایی از ونزوئلا رفتند عمده فعالیت‌های صنعت نفت این کشور متوقف شد، ادامه داد: تولید نفت ونزوئلا از ۳.۸ میلیون بشکه در روز به ۴۰۰ هزار بشکه کاهش یافت، همچنین ظرفیت پالایشی آن کشور از روزانه ۲.۵ میلیون بشکه به ۵۰۰ هزار بشکه رسید.

وی تأکید کرد: با ورود متخصصان ایرانی در حوزه‌های مختلف امروز ظرفیت اسمی تولید تنها در یک پالایشگاه که ۱۴۰ هزار بشکه بود و با رفتن آمریکایی‌ها به ۵ هزار بشکه کاهش یافت، به ۱۱۰ هزار بشکه رسیده است که برای این اقدام بیش از ۳ میلیون قطعه به همت ایران ساخته و ارسال شده است.

وزیر نفت با اشاره به اینکه در زمان آغاز به‌کار دولت سیزدهم در شهریور سال ۱۴۰۰، تولید نفت ۲.۲ میلیون بشکه در روز و صادرات هم ۴۰۰ هزار بشکه بود، گفت: در آستانه زمستان آن سال، چالش۲۵۰ تا ۲۷۰ میلیون ناترازی گاز داشتیم و سطح ذخایر سوخت مایع نیز۲۵ درصد کمتر بود بنابراین هم ناترازی انرژی داشتیم و هم صادرات پایین بود.

اوجی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۹ مجموع فروش نفت و گاز ایران ۷ میلیارد دلار بود اما در ۱۰ ماه امسال، ۳۰ میلیارد دلار فروش نفت، گاز و میعانات گازی انجام شده است و از همین رو در تامین منابع ارزی کشور مشکلی وجود ندارد و همه نیازهای ارزی در تامین کالاهای اساسی، صنعت و … با ارزآوری صنعت نفت همراه است.

وی با بیان اینکه به دلیل ناتوانی تامین امنیت انرژی کشور در سال ۱۳۹۹ در زمستان برای نخستین بار خاموشی داشتیم، ادامه داد: با اقدام‌های انجام‌شده در دولت سیزدهم، در زمستان سال ۱۴۰۱ با وجود آنکه بیش از ۲۰ استان کشور دمای زیر صفر را تجربه کردند، به جز شهرستان تربت جام، در هیچ نقطه‌ای از کشور قطعی گاز اتفاق نیفتاد و با تقویت خطوط شبکه در شرکت ملی گاز ایران در زمستان امسال هم با وجود پایداری سرما در کشور، هیچ کجا قطعی گاز نداشتیم.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه در دولت سیزدهم افزایش تولید روزانه ۵۰ میلیون متر مکعبی گاز را شاهد هستیم، گفت: در آغاز این دولت به سراغ پروژه‌های نیمه‌تمام رفتیم که تکمیل برخی از آنها ۱۴ سال طول کشیده بود و تنها ۵۰ درصد پیشرفت داشت.

تکمیل ۱۳۲ پروژه نیمه‌تمام نفتی به ارزش ۲۸ میلیارد دلار در دولت سیزدهم

اوجی با اشاره به شناسایی۱۳۲ پروژه نیمه‌تمام در دولت سیزدهم افزود: در سال ۱۴۰۰ توانستیم ۱۷ پروژه را به بهره‌برداری برسانیم، در سال ۱۴۰۱ نیز۴۷ پروژه و امسال ۶۷ پروژه افتتاح شد و در مجموع ۱۳۲ پروژه به‌منظور رشد تولید نفت، گاز، میعانات گازی، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی به ارزش ۲۸ میلیارد دلار به بهره‌برداری رسیدند.

وی به تعریف۵۰ پروژه تازه و مهم نفتی همسو با رشد تولید در دولت سیزدهم اشاره کرد و ادامه داد: با اجرای این طرح‌ها، افزون بر ارزش افزوده و اشتغالزایی، درآمدهای ارزی نیز ایجاد خواهد شد و مشکل ناترازی انرژی برطرف می‌شود.

وزیر نفت ارزش این۵۰ پروژه را ۴۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: یکی از این پروژه‌ها، توسعه فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی بود که ۲۰ سال با قراردادهای مختلف با شرکت‌هایی مانند توتال، شل، سی‌ان‌پی‌سی و پتروناس معطل مانده بود.

اوجی با اشاره به اینکه فاز ۱۱ پارس جنوبی یکی از مرزی‌ترین فازها با ضخامت بالای لایه گازی بود، افزود: با توجه به مشترک بودن میدان پارس جنوبی، با برداشت نکردن گاز از سمت ایران، قطر تولید بیشتری داشت.

وی تاکید کرد: در این دولت با کار کارشناسی و جابه‌جا کردن سکوی فاز ۱۲ به موقعیت فاز ۱۱، پروژه حدود ۳ سال زودتر با حضور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید و اکنون روزانه ۱۵ میلیون متر مکعب از این فاز برداشت می‌شود که با حفاری چاه‌های بیشتر و تکمیل این فاز برداشت گاز به ۵۰ میلیون متر مکعب در روز می‌رسد. این در حالی است که کل مصرف گاز در استان خراسان رضوی روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب است.

وزیر نفت به بهره‌برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی و فاز ۲ پالایشگاه آبادان نیز اشاره و اظهار کرد: در تولید نفت نیز اقدام‌های مهمی انجام شد تا تولید از ۲.۲ میلیون بشکه در شهریور۱۴۰۰ امروز به ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در روز برسد.

جمع‌آوری گازهای همراه نفت تا پایان سال ۱۴۰۴

اوجی با تاکید بر اینکه ظرفیت پالایش گاز کشور نیز۶۰ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است، افزود: در جمع‌آوری گازهای همراه چه در پالایشگاه و چه در میدان های نفتی و گازی، اقدام‌های مهمی انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه در مجموع ۴۰ میلیون متر مکعب گاز غنی در مشعل‌ها می‌سوزد، ادامه داد: سوزاندن این گازها افزون بر آلودگی محیط زیست، سرمایه ملی را هدر می‌دهد.

وزیر نفت با بیان اینکه برای جمع‌آوری همه گازهای مشعل برنامه‌ریزی شده است، گفت: اکنون روزانه ۱۱.۵ میلیون متر مکعب از این گازها جمع شده و تا پایان امسال این عدد به ۱۴.۵ میلیون متر مکعب در روز می‌رسد و تا پایان۱۴۰۴ همه گازها را جمع می‌کنیم که خوراک پتروشیمی‌ها می‌شوند و با جلوگیری از خام‌فروشی، درآمد ارزی نیز برای کشور ایجاد خواهد کرد.

وی اعلام کرد: در بحث میدان‌های مشترک هم باید گفت که هیچ میدان مشترک بلاتکلیفی نداریم و یا در حال توسعه یا افزایش تولید هستند.

رشد ۱۳ درصدی ظرفیت پالایشی ایران در دولت سیزدهم

اوجی گفت: در دولت سیزدهم از میدان‌های مشترک نفتی رشد ۴۸ هزار بشکه‌ای و در میدان‌های مشترک گازی۵۴ میلیون مترمکعب در روز رخ داد و تولید گاز کشور از ۶۵۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۴ میلیون متر مکعب در روز رسیده است.

وزیر نفت با اشاره به اینکه ظرفیت پالایش نفت کشور نیز از ۲.۱ میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به روزانه ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه رسیده است، گفت: در این بخش رشدی۱۳ درصدی را شاهد هستیم.

اوجی با بیان اینکه با ساخت پالایشگاه به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر جلوگیری از خام‌فروشی عمل می‌شود، افزود: با این حال در دولت پیشین اعتقادی به پالایشگاه‌سازی وجود نداشت و این در حالی است که با توسعه پالایشگاه‌ها و تولید فرآورده‌های نفتی، افزون بر دور زدن تحریم‌ها، ارزش افزوده بالاتری نصیب کشور می‌شود.

افزایش ۲۲ درصدی تولید بنزین

وی ادامه داد: در تولید بنزین نیز متوسط تولید در سال ۱۴۰۰ حدود ۹۱ میلیون لیتر در روز بود که این عدد اکنون با رشدی۲۲ درصدی به ۱۱۴ میلیون لیتر رسیده است، تولید محصولات پتروشیمی در طول دولت سیزدهم تاکنون از ۶۸ میلیون تن در سال به ۷۶ میلیون تن رسید.

وزیر نفت با تاکید بر آمارهای اقتصادی منتشرشده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار تصریح کرد: در ۳ ماه دوم امسال در بخش نفت و گاز رشد ۲۵.۷ درصدی ثبت شد که این رشد ثمره سرمایه‌گذاری و شناسایی و تکمیل پروژه‌های کلیدی در دولت سیزدهم است. درواقع رشد تولید در بخش نفت و گاز سبب رشد اقتصادی در کشور شد و در طول این مدت نیز همواره رشد اقتصادی با نفت بیشتر از رشد اقتصادی بدون نفت بوده است.

اوجی ادامه داد: در دهه فجر امسال هم ۱۵ پروژه در صنعت نفت به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار در بالادست و پایین‌دست بهره‌برداری شد که روزانه ۱۵۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت و ۲۸ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده شد.

وی با اشاره به انتقاد رهبر معظم انقلاب اسلامی از روند برگزاری مناقصات میدان‌های نفت و گاز کشور، توضیح داد: در دولت پیشین این روند ۵۰ ماه زمان می‌برد اما با ارائه راهکارهایی، امضای قرارداد به زیریک سال کاهش می‌یابد.

وزیر نفت تاکید کرد: تا پایان امسال قرارداد توسعه ۸ میدان نفتی و گازی که مذاکرات آن از سال ۱۴۰۱ با شرکت‌های ایرانی و خارجی انجام شده، به ارزش ۱۴ میلیارد دلار امضا خواهد شد.

اوجی یادآور شد: یکی از این میدان‌ها، میدان مشترک آزادگان است که اکنون تولید نفت از آن بیش از ۲۰۰ هزار بشکه است و طبق برنامه‌ریزی تولید به ۵۴۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.

وزیر نفت از دو کتاب «گذار از افت فشار» با محوریت ثبت تجربه‌های بحران افت فشار زمستان سال ۱۴۰۱ و «تجهیزات ذخیره‌سازی گاز» تالیف‌شده توسط شرکت گاز استان خراسان رضوی در نمایشگاه روایت پیشرفت مشهد رونمایی کرد و گفت: این دو اثر می‌تواند به عنوان مرجعی برای انتقال تجارب و دانش کارکنان صنعت گاز مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

چگنی: تأمین حدود ۹۸ درصد کالاهای مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران از سوی تولیدکنندگان داخلی

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حاشیه بازدید از دومین نمایشگاه روایت پیشرفت ادامه داد: این نمایشگاه، نمایشگاه اقتدار ملت بزرگ ایران بوده و آن چه حاصل شده از برکت خون شهدای گرانقدر و تلاش شبانه‌روزی جوانان این مرز و بوم و بزرگوارانی است که برای به ثمر رساندن انقلاب اسلامی تلاش کردند.

مجید چگنی گفت: در آستانه چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، رشد روزافزون کشور در فناوری، افتخار بزرگی است که به امر خدمت‌رسانی به مردم کشورمان که شایسته‌ترین مردم هستند، کمک شایانی می کند.

به گفته معاون وزیر نفت: در صنعت نفت و گاز که موتور پیشران توسعه هستند، اقدام‌های بزرگی رقم خورده و  نتیجه این اقدام‌ها، خوداتکایی در همه ابعاد است.

وی در پایان، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند ما به قله نزدیک می‌شویم، گفت: اگر واقع‌بینانه به دستاورهای انقلاب اسلامی بنگریم، می‌بینیم این اتفاق به برکت اسلام، امامت و ولایت رخ داده و نمایشگاه حاضر، بخشی از آن را در معرض دید عموم قرار داده است.

شاهمیرزایی: ایران در تراز صادرکنندگان فناوری کاتالیست جهان قرار دارد

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حاشیه بازدید از دومین نمایشگاه روایت پیشرفت که با موضوع تشریح دستاوردهای دو ساله دولت مردمی سیزدهم که در محل نمایشگاه‌های دائمی آستان قدس رضوی برگزار شده است، با تبریک فرارسیدن ایام فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: این نمایشگاه، رویدادی اثربخش و بدیع در حوزه روایت پیشرفت اقدام‌ها و دستاوردهای دولت مردمی سیزدهم است که با ابتکار مرکز ارتباطات دولت و روحانیت در حال برگزاری است.

مرتضی شاهمیرزایی با اشاره به اینکه صنعت نفت ایران از جمله صنایعی بود که از ۵ خرداد سال ۱۲۸۷ و از زمان استخراج چاه شماره یک نفت در مسجد سلیمان در دست مستشاران خارجی بود، افزود: همان طور که وزیر نفت اشاره کرد، پیش از انقلاب اسلامی صنعت نفت در بیشتر حوزه‌ها تحت وابستگی کامل بود و با وقوع انقلاب اسلامی تصور مستشاران خارجی این بود که صنعت نفت ایران با خروج آنان نابود خواهد شد و ما باز هم به آنان وابسته می‌شویم اما با فرمان امام راحل (ره) و انقلاب اسلامی، کشور از سلطه خارجی‌ها رهایی یافت و رشد و توسعه آن به‌دست جوانان، متخصصان و مهندسان ایرانی سپرده شد.

معاون وزیر نفت تصریح کرد: صنعت پتروشیمی در ۴۵ سال قبل در طراحی، ساخت و اجرا، راه‌اندازی، ساخت کالا و تأمین تجهیزات، تعمیرات و نگهداری مجتمع‌ها به‌طور کامل  به کشورهای خارجی وابسته بود و امروز در چهل‌وپنجمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در محضر آقا علی‌بن موسی‌ الرضا (ع)، اعلام می‌دارم  صنعت ارزش‌آفرین پتروشیمی در حوزه‌های طراحی، اجرا، ساخت و تأمین کالا و تجهیزات که گلوگاه اصلی این صنعت بود تا ۹۰ درصد خودکفا شده است.

شاهمیرزایی یادآور شد: تا چند سال پیش یکی از دغدغه‌های اصلی صنعت در حوزه تأمین دانش‌فنی مواد شیمیایی و تولید کاتالیست‌های پتروشیمی بود و امروز با افتخار می‌گویم با راهبری رئیس‌جمهوری کشور و حمایت وزیر نفت، تحریم‌های ظالمانه را شکست دادیم و اکنون بیش از ۹۷ درصد کاتالیست‌های مورد نیاز صنعت پتروشیمی بومی‌سازی شده است.

وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی ایران در تراز صادرکنندگان فناوری کاتالیست در جهان است، اظهار کرد: ایران مهد تولید فناوری صنعت نفت، گاز و پتروشیمی است و آمادگی کامل داریم در کشورهایی که هنوز تحت سلطه کشورهای خارجی هستند، خدمات فنی و مهندسی، طراحی  و ساخت قطعات صادر کنیم.

  • منبع خبر : وزارت نفت